Λατομεία

Λατομείο Βαθύς – Λευκό μάρμαρο Τήνου

Το λατομείο της Βαθύς βρίσκεται στο νότιο δυτικό τμήμα της νήσου Τήνου.  Το μάρμαρο που εξάγεται από τη Βαθύ είναι συμπαγές και παρουσιάζει ποικιλία ποιότητας και χρωματισμών.  Το μαρμαροφόρο στρώμα αποτελεί την απόληξη μιας πτύχωσης που ξεκινά πάνω από το χωριό Πύργος και καταλήγει στη Βαθύ.  Το μάρμαρο αυτού του στρώματος παρουσιάζει εξαιρετική στερεότητα και συμπαγή ιστό.

Υπάρχουν υπόνοιες για χρήση του λατομείου  κατά τους αρχαίους χρόνους, έντονη δραστηριότητα υπήρξε κατά τα μέσα του 17ου αιώνα με  δείγμα μαρμάρινου τέμπλου του 1662 – 1664 στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Βάνης Τήνου.

dav
Λατομείο Βαθύς

Λατομείο Πέταλα – Ημίλευκο μάρμαρο Τήνου

Το λατομείο Πέταλα βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού,  κοντά στον οικισμό Μαρλά Τήνου. Το λατομείο ήταν ανέκαθεν ιδιόκτητο και η εκάστοτε οικογένεια εκμεταλλευόταν το πολύτιμο για τους Τηνιακούς υλικό. Στην περιοχή υπήρχαν παλιές πελεκανιές, οι οποίες σαν μίτος αποκάλυψαν το κοίτασμα του μαρμάρου που εξάγει το λατομείο.  Το χρώμα του μαρμάρου είναι γκριζωπό και υπόλευκο, είναι μάρμαρο που εύκολα σμιλεύεται και προτιμάται από τους παραδοσιακούς μαρμαρογλύπτες της Τήνου και όχι μόνο. Το χρώμα του είναι χαρακτηριστικό και αντιπροσωπευτικό του τοπίου της Τήνου.

Αρέσει σε %d bloggers: